Festival Slovákov žijúcich v zahraničí roztancoval obec

01.05.2013 Trebišov

Slovenské Nové Mesto 1. mája (TASR) – Už do roku 2005 patrí 1. máj v Slovenskom Novom Meste v okrese Trebišov podujatiu Tokaj v Európe a Dedovizeň - festival Slovákov žijúcich v zahraničí.

Program festivalu začal Tokajskou kvapkou krvi, darovaním krvi dobrovoľnými darcami. Pokračoval slávnostnou svätou omšou v rímskokatolíckom kostole sv. Cyrila a Metoda a ekumenickou bohoslužbou slova v parku sv. Cyrila a Metoda, ktoré boli venované 1150. výročiu príchodu byzantských vierozvestcov.

„Som rád, že sa nám podujatie v spolupráci s Vyšším územným celkom podarilo zorganizovať, aj napriek kríze. Ale o čo bolo menej peňazí, o to viac bolo úsilia a nadšenia,“ povedal pre TASR starosta obce Ján Kalinič. V programovom bloku Tokaj v Európe sa predstavili Furmaňe z Trebišova, domáce súbory Mladosť, Novomestský strapček a Novomeščanka. Z Piešťan prišlafolklórna ženská spevácka skupina Povoja.

Dedovizeň - festival Slovákov žijúcich v zahraničí ponúka možnosť prezentovať zvyky Slovákov, ktorí sa za hranicami hrdo hlásia ku krajine svojich predkov. Pozvanie prijali súbory Holubička zo Srbska, Zeleny Javor z Poľska a z Maďarska citarová skupina Žlté drozdy, Rozmaring a Nemzetiségi Asszonykórus.

Hudobné a tanečné bohatstvo Rusínov žijúcich na Východnom Slovensku predstavuje Poddukliansky umelecký ľudový súbor z Prešova. „V množstve sprievodných podujatí sú pripravené tradičné zemplínske špeciality, špeciality zahraničných Slovákov a keďžes na Tokaji, aj naše tokajské vína. Jarmok tradičných ľudových remesiel je príležitosťou vidieť remeselníkov pri práci, ale aj vyskúšať si pletenie lana na stroji zo 16. storočia,“ dodal Kalinič.
 

Vyberte región